Småskaliga kustnära fiskare i Östersjön har i många år varnat för att tillgången på strömming och sill minskar. Även Havs- och vattenmyndigheten ser samma utveckling, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Strömmingsfångsterna blir allt mindre. Foto: Jurek Holzer/TT
– Vi delar ju den oro som fisket framför och det bekräftas ju också när vi ser mängden fisk som har fångats de senaste två åren. Det är noterbart lägre fångster, säger utredaren Jens Persson till radion.
På myndigheten ser man flera faktorer som kan påverka tillgången. Bland annat handlar det om det storskaliga trålfisket, men även miljön och klimatrelaterade faktorer kan ha inverkan.
Många småskaliga fiskare är dock övertygade att det är trålfisket som har lett till bristen. Enligt fiskaren Dennis Bergman i Norrsundet finns det inte tid att vänta.
– I 20 års tid har det minskat år för år för år, och de sista tre åren är det otroligt illa. Det är inte ens värt att hålla på att fiska strömming längre, tyvärr är det så. Det finns ingen lönsamhet i strömmingsfisket för tillfället, säger han.
I en fiskeby i Halland får vi följa en familj vars liv är byggt kring det kustnära fisket. Vi får ta del av deras vardag, deras historia, och deras tankar och förhoppningar vad gäller framtiden – både för sig själva och för fisket vid de svenska kusterna.
Manjula Gullikson är den enda kvinnliga yrkesfiskaren i Västernorrland. Men hon får allt svårare att livnära sig på yrket. Hennes strömmingfångst blir bara mindre och mindre.
Reportage: Louise Frilund, Miranda Lörstad, André Sandberg, Harris Vagelopoulus
Nu är det vetenskapligt bekräftat. Mängden strömmingsyngel minskar dramatiskt i Stockholms skärgård. Forskarna misstänker att det storskaliga industrifisket bär en stor del av skulden för strömmingens försvinnande. Idag regerar storspiggen: - Det är som en gräshoppsinvasion, säger Gustaf Almqvist, fiskeexpert vid länsstyrelsen i Stockholm.