Danska fiskare kastar torsk överbord

15 december, 2021

Danska fiskare slänger tillbaka mer torsk i havet än tidigare, trots att torskbeståndet aldrig varit mindre, enligt en ny rapport.

I en rapport från DTU Aqua, Danmarks institut för akvatiska resurser, framgår det att de senaste åren har 65 procent av alla torskar som fastnat i trålarnas nät vid hummerfiske kastats överbord.

De flesta av torskarna dör i samband med att de slängs tillbaka i Kattegatt.

– Det är överraskande och ohyggligt stora tal vi ser från biologerna när vi vet att torsken är historiskt pressad, säger fiskeminister Rasmus Prehn (S) till Politiken.

Men Svend-Erik Andersen, ordförande för Danmarks Fiskeriforening, tycker att siffrorna är missvisande. Han beskriver det som tre små torskar om vardera ett halvt kilo som slängs tillbaka efter varje trålning.

“Det är groteskt manipulerande att fästa sig vid en procentuell ökning från 2019 till 2020 när de faktiskta fångsterna inte är större än så här”, säger han i ett pressmeddelande.

Han tillägger att man dessutom hittills i år bara fiskat en fjärdedel av torskkvoten.

Men ministern tycker inte att det finns några ursäkter för att kasta fisk.

– När vi är nere på så få torskar som vi är i Kattegatt måste vi säga att varje torsk räknas.

Torsken är en rovfisk som finns i både Östersjön och Västerhavet. Den kan bli upp till 1,5 meter lång, även om så stora numera är sällsynta.

Torskfisket har traditionellt haft stor betydelse för både fritids- och yrkesfiskare, men torskbeståndet har sedan slutet av 1990-talet minskat kraftigt.

När EU-länderna i oktober i år enades om nästa års fiskekvoter blev det stopp för riktat torskfiske i Östersjön i ett försök att minska trycket på det hårt pressade beståndet.

Källa: Naturskyddsföreningen och ne.se

Text: TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Liknande artiklar

Den är världens längsta sänktunnel i sitt slag, och ska halvera restiden från Skåne till kontinenten. Men en legendarisk svensk sjöstridsseger 1644 höll på att ställa...
Text: Henrik Samuelsson
Foto: Henrik Samuelsson/Ida Marie Odgaard/Ritzau SCANPIX/TT/Femern AS, Handout/TT
Grafik: Femern AS viaTT
Över 400 arter fisk odlas idag globalt. De flesta tillbringar sina liv i trånga, nätkassar eller tankar. Det är ett livslångt lidande. ...
Reportage: Daniel Hager
Över hela världen studerar forskare och biologer ett stort antal specifika och invecklade ämnen: manetproteiner, fisk intelligens och om bläckfiskar drömmer. På andra sidan myntet...
Reportage: Jason Boswell
Foto: Jason Boswell
UV-Foto: Jason Boswell, Grant Brokensha
Rulla till toppen