Drygt 2100 sälar får skjutas i årets jakt

12 april, 2023

För andra året i rad har Naturvårdsverket beslutat om licensjakt på gråsäl och knubbsäl. 1 500 gråsälar och 630 knubbsälar får skjutas under årets jakt för att få ner antalet skador inom yrkes- och fritidsfisket i Sverige.

Sälarna utgör ett påtaglig skadebild gentemot fisket, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, till TT.

Samtidigt har antalet i årets jakt minskats efter samråd med Havs- och vattenmyndigheten.

De har uppmanat till mindre kvoter och det har vi tagit till oss. Samtidigt finns det en stor marginal, säger Ek som inte är orolig för att för många sälar kommer att skjutas.

Knubbsälsjakt på västkusten

Det totala antalet gråsälar i Österjön beräknas vara mellan 49 000 och 61 000, medan antalet knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak beräknas till totalt cirka 20 400.

Sammanlagt 630 knubbsälar får samtidigt fällas i den kommande licensjakten på västkusten, varav 400 i Västra Götaland, 200 i Halland och 30 i delar av Skåne.

För vikare, som också orsakar stora skador på fiskenät och fiskeredskap, har skyddsjakt beviljats på 350 djur av en uppskattad population på minst 15 000.

Skyddsjakt får bara användas för att begränsa lokala skador och bedrivs främst mot djur som orsakat särskild skada, medan licensjakt får ske över större områden och längre tid.

Skyddsjakt räcker

Hanna Ek ser inga problem med att lagstiftningen endast tillåter skyddsjakt på vikare.

Det är inget bekymmer. Det är relativt nytt med licensjakt också och det är helt enkelt två olika verktyg, säger hon.

Antalet vikare bedöms i framtiden minska på grund av smältande havsisar, isar som vikaren är beroende av under sin kutningsperiod.

I fjol var första året som licensjakt på knubbsäl beviljades efter ett regeringsbeslut året innan. Anledningen var växande sälpopulationer på flera håll i landet.

Tina Remius Strömberg/TT/Nyhetsbyrån

Licensjakt på gråsäl:

20 april–20 maj 2023

6 juni 2023–15 januari 2024

Licensjakt på knubbsäl:

20 april–20 maj 2023

1 september 2023–19 april 2024

Skyddsjakt på vikare:

1 maj 2023–15 januari 2024

Källa: Naturvårdsverket

Text: Tina Remius Strömberg/TT/Nyhetsbyrån
Foto: Claus Gertsen/TT Arkivbild

Liknande artiklar

Regeringen gör det möjligt att införa licensjakt på både gråsäl och knubbsäl. “Det här handlar om att skydda fiskbeståndet och kustfisket”, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg…
Text: Tea Oscarsson/TT
Foto: Lars Pehrson/TT
En spricka har uppstått i regeringen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna har bytt fot i frågan om jakt på skarv…
Text: Owe Nilsson/Lars Larsson/TT
Foto: Magnus Martinsson/Naturfotograferna/BL Bildbyrå/TT
Följ med när filmarna Johan Candert och Simon Stanford ger sig ut på sin första trevande resa långt ut på havsisen. Där ska de försöka filma ”Sälens hemliga liv”, men det var inte så lätt som de först trodde…
Reportage: Johan Candert
Foto: Simon Stanford, Johan Candert
UV-Foto: Johan Candert
Klippning: Alexandre Gobatti Ramos
Rulla till toppen