EU-länder överens om fisket– men får kritik

14 december, 2021

EU-ländernas fiskeministrar har kommit överens om fisket i bland annat Atlanten, med Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt, under nästa år.

Miljöorganisationer är kritiska mot delar i överenskommelsen. Särskilt Frankrike, Spanien och Portugal pekas ut som ansvarslösa.

Överenskommelsen gäller fiske som sker helt på EU:s vatten, men också fiske som delas med Norge och fiske som förvaltas gemensamt av EU, Norge och Storbritannien.

För fiske som bara EU och Storbritannien delar finns ännu ingen överenskommelse. Där kommer tillfälliga regler att gälla under de tre första månaderna 2022, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Flera miljöorganisationer är besvikna över innehållet i överenskommelsen. I omkring en tredjedel av de berörda bestånden kommet fisket att bli större än den vetenskapliga expertisen rekommenderat, uppger flera källor.

Organisationerna Our Fish och Seas at Risk pekar i ett pressmeddelande på att särskilt Spanien, Portugal och Frankrike “stolt deklarerat sin avsikt” att gå emot de vetenskapliga råden.

En representant för organisationen Oceana kritiserar ministrarna från de tre nämnda länderna, men även bland annat Danmark, för att “fortsätta bortse från överfiskning, som om det inte fanns någon morgondag”, enligt ett pressmeddelande. Oceana uttrycker specifikt oro för sydatlantisk kummel och för sjötungan vid Iberiska halvön.

Några förändringar för Sveriges del i fiske ministrarnas överenskommelse om 2022:

Sill i Nordsjön: Fisket får öka med 20 procent.

Sill i Skagerrak och Kattegatt: Fisket får öka med 16 procent, men större delen av kvoten flyttas och måste fiskas i Nordsjön.

Gråsej i Nordsjön och Skagerrak: Fisket minskar med 24 procent.

Vitling i Nordsjön: Fisket får öka med 25 procent.

Torsk i Kattegatt: Fisket, som redan är litet och bara består av bifångst, minskas med 21 procent.

Havskräfta i Skagerrak och Kattegatt: Fisket minskas med 31 procent, för att undvika bifångst av torsk. Sverige fiskar dock inte upp hela den kvot vi har i år. Orsaken är att vi har för få fiske fartyg, uppger Sveriges Fiskare.

Räka i Skagerrak och Kattegatt: Fisket, som regleras på ett särskilt sätt, får öka med 52 procent under första halvåret. Beståndet hade ökat markant i en mätning som gjordes i våras.

EU:s beslut berör totalt omkring 250 fiskbestånd i olika områden. Sverige har en andel i cirka 45 av dessa.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges Fiskare, Swedish Pelagic Federation

Text: Micke Larsson/TT
Foto: Michael Probst/AP/TT

Liknande artiklar

En vitval har stämplats som rysk spion. Om det stämmer vet bara Ryssland. Men det finns en lång historia av att använda marina däggdjur för militära...
Text: Sofia Eriksson/TT
Foto: Jorgen Ree Wiig/AP/TT, Brien Aho/US Navy/AP/TT, Pavel Golovkin/AP/TT, Esmeralda Edenberg
Narvalen är en relativt liten arktisk tandval (4 - 5 meter). Den är skygg och håller typiskt till i drivisen runt nordkalotten, där den kan...
Reportage: Lars Öivind Knutsen 
Foto: Lars Öivind Knutsen, Roberto Lo Monaco, Frederik Wolff Teglhus, Göran Ehlmé
Rulla till toppen