62 döda sälar, tumlare och valar undersöktes i fjol av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Bland dem fanns en knölval från Östersjön och en liten tumlare som hittades väster om Öland – två mycket ovanliga händelser.
”Båda dessa händelser är historiska, något som inte hör till vanligheterna”, säger Jasmine Stavenow, marinbiolog på SVA, på myndighetens hemsida.
Det är första gången som en knölval hittats död i Östersjön, och så gott som alla tumlare som undersöks av SVA är från syd- eller västkusten.
”Det är mycket troligt att Ölandstumlaren i stället härstammar från den akut hotade Östersjöpopulationen av tumlare, och därför är den särskilt viktig att samla in prover och data ifrån”, säger Jasmine Stavenow.
Den knölval som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland, flyttas. Tanken är att få upp valen i en container och transportera den till en förbränningsanläggning. Foto: Suvad Mrkonjic / TT
Även fyndet av en nordlig näbbval som hittats vid Skärhamn på Västkusten betraktas av SVA som mycket anmärkningsvärt.
Det är rapporter från allmänheten om döda, marina däggdjur som gjort undersökningarna möjliga. Hos djur med okänd dödsorsak visade sig de vanligaste dödsorsakerna vara sjukdom eller att de tagits som bifångst.
SVA undersöker tumlare, andra valdjur och sälar i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, som en del i övervakningen av djurens hälsa.
Ningaloo utanför Australiens västkust är ett unikt korallrev. Det är jordens största strandnära rev och en av få platser där du kan simma med både knölvalar och valhajar. Men nu är djurlivets fristad hotad.
Naturhistoriska riksmuseet har släppt en ny rapport som visar att tumlarbeståndet i Östersjön kan vara på väg att återhämta sig. Tumlaren, Östersjöns enda val, är akut hotad och idag finns endast 500 individer kvar.