Min pappas fiskodling

11 augusti, 2022

(Använd CC-knappen i spelarens nedre högra hörn för att slå på och av undertexter)

Havet har för mig betytt vackra stränder hemma i Brasilien eller ett kallt dopp i Stockholm. Inte så mycket mer. Men mitt arbete för Deep Sea har gett mig en ny syn på oceanerna.

Jag började som praktikant och hoppades lära mig mycket om filmskapande. Men arbetet har gett mig så mycket mer: ena dagen sitter jag i klipprummet med bilder från Norska havet eller Galapagosöarna, nästa dag filmar jag sälar, fåglar, fiskar och människor – med anknytning till havet. Jag har fått lära mig massor av etablerade forskare, som också har förändrat min världsbild: Amazonas är inte världens lungor – det är havet!

I våras tog jag ledigt några veckor och åkte hem till Brasilien för första gången på flera år.

Jag trodde då att jag skulle få semester även från livet under ytan. Men – när jag kom hem till pappa fick jag en överraskning: han hade byggt en fiskodling! Oberoende av varandra har vi skaffat oss ett gemensamt intresse: fisk.

Jag blev imponerad över hur kunnig min pappa var i ämnet. Och ville dokumentera hans hemmasnickrade odling. Jag hade inte tillgång till Deep Seas professionella kameror – min telefon fick duga. 

Reportage: Alexandre Gobatti Ramos

Liknande artiklar

En vitval har stämplats som rysk spion. Om det stämmer vet bara Ryssland. Men det finns en lång historia av att använda marina däggdjur för militära...
Text: Sofia Eriksson/TT
Foto: Jorgen Ree Wiig/AP/TT, Brien Aho/US Navy/AP/TT, Pavel Golovkin/AP/TT, Esmeralda Edenberg
Narvalen är en relativt liten arktisk tandval (4 - 5 meter). Den är skygg och håller typiskt till i drivisen runt nordkalotten, där den kan...
Reportage: Lars Öivind Knutsen 
Foto: Lars Öivind Knutsen, Roberto Lo Monaco, Frederik Wolff Teglhus, Göran Ehlmé
Rulla till toppen