Östersjön – en dödlig soppa

15 april, 2020

Vi exponeras dagligen av tusentals olika kemiska blandningar som vi inte tänker på. De finns i pizzakartongen, på bordsytan, i våra kläder, överallt där vi rör oss. Vissa av dem vet vi är farliga för människan och miljön, många av dem vet vi ingenting om. Några av dem har skadliga effekter som kemikalieindustrin känt till sedan 70-talet men medvetet undvikit att berätta om. Dessa giftiga kemikalieblandningar kan inte tas om hand av våra reningsverk utan spolas rakt ut i Östersjön i ett pågående gigantiskt toxikologiskt experiment som vi bara kan ana följderna av.
Vems är ansvaret? Vad kan vi göra? Lyssna till ett samtal med Christina Rudén, professor i regulatorisk toxikologi vid Stockholms universitet.

Reportage: Lars In De Betou
Foto: Ulf Palm Scanpix/TT

Liknande artiklar

Det är tidig förmiddag senvinter förra året. Ute på öarna i Skarvs skärgård i havsbandet utanför Stockholm, ligger sälhonor och sälkutar tätt på klipporna. Det...
reportage/redigering: Kajsa Grandell
Rulla till toppen