Varningsljud ska skona tumlare i Östersjön

02 februari, 2022
tumlare
Tumlare i Östersjön riskerar att fastna i yrkesfiskares nät. Foto: Håkan Aronsson/TT

Yrkesfiskare kan nu söka stöd till att köpa så kallade pingers till fiskenäten för att skrämma bort tumlare som riskerar att fastna i näten av misstag, skriver Jordbruksverket.

“Genom att förse sina nät med pingers bidrar svenska fiskare till att värna den hotade Östersjötumlaren. Samtidigt kan fisket fortsätta i de områden där tumlarna finns, så att vi kan få mer svenskfångad fisk på bordet”, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Pingers är elektronisk utrustning som fästs i näten och som sänder ut ljudsignaler som tumlarna reagerar på. Endast yrkesfiskare som bedriver fiske i Sydvästskånes utsjövatten, där det råder krav på att använda pingers, har rätt att söka stödet fram till den 30 april.

Det finns endast omkring 500 exemplar av den akut hotade Östersjötumlaren, som är en av världens minsta valar. Fiskenät hotar artens fortlevnad.

Text: Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Foto: Håkan Aronsson/TT

Liknande artiklar

Fartyget Skagerack
Med ett stort antal provtagningsflaskor och specialutrustning från Tyskland är forskare från Göteborgs universitet nu på Östersjön. Målet är att undersöka halterna av metangas efter Nord Stream-läckan och ta...
Text: Petra Hedbom,TT
Foto: Olof Lönnehed, Göteborgs Universitet
Rulla till toppen